woensdag 11 juni 2014

De verschillen tussen de drie Le Mans LMP-auto's verklaard



De trainingen voor de 24 Uren van Le Mans zijn weer begonnen. Dit jaar staat in het teken van de terugkeer van Porsche naar het Circuit de la Sarthe. De Stuttgarters willen de hegemonie van Audi doorbreken. Maar onderschat ook Toyota niet. Het Japanse merk bleek ook vorig jaar al een geduchte tegenstander die Audi meerdere keren wist te verslaan tijdens de races om het World Endurance Championship (WEC).

Toch is dit jaar alles anders. En dat komt niet alleen door de terugkeer van Porsche. De reglementen zijn fors gewijzigd, waardoor alle drie de fabrikanten voor deelname aan de Le Mans Prototype-klasse (LMP1) een volledig nieuwe auto moesten ontwerpen.

De keuze van Audi, Toyota en Porsche voor de lay-out van de aandrijflijn is ingegeven door de varianten die de reglementen bieden. Het uitgangspunt van die regels is de hoeveelheid elektrische energie die een auto per ronde mag verbruiken. Er is keuze uit vier categorieën tussen 2 en 8 megajoule per ronde. Bij ieder van die vier hoort een bepaalde hoeveelheid brandstof en die wordt gemeten per drie ronden gemiddeld. Overschrijding van dat verbruik wordt reglementair bestraft.

Het reglement maakt het mogelijk om te balanceren tussen brandstof- en elektro-aandrijving. Meer brandstof en minder elektro of juist andersom. Daardoor zijn de technische verschillen tussen de drie topteams heel groot.


Met de Porsche 919 Hybrid doet Porsche weer mee in de hoogste klasse van
de 24 Uur van Le Mans.  
Nieuwkomer Porsche heeft ervoor gekozen om sterk te leunen op de elektromotoren. Daarom heeft Porsche in de 919 een kleine 2 liter V4 turbomotor van ruim 500 pk gemonteerd, gecombineerd met een systeem dat niet alleen de remenergie op de vooras terugwint, maar ook de uitlaatgasstroom benut. Dat gebeurt door middel van een extra turbine op het punt waar anders de wastegate zou zitten. Die turbine levert elektriciteit aan een pakket lithium-ion accu's. Porsche heeft in de ontwerpfase wel gekeken naar een KERS-systeem en een vliegwiel, maar die vielen af. Een paar jaar geleden experimenteerde Porsche met een hybride 911 met een vliegwielconstructie die als een soort bovenmaatse droogtrommel op de bijrijdersplek stond.

De Toyota TS-040 Hyrbid gaat met 1.000 pk de strijd aan.
Toyota heeft de technische opzet van zijn auto grondig veranderd. Voorheen gingen in de TS-030 de paardenkrachten van de V8 en de elektro-power volledig naar de achterwielen. Dit jaar hebben de Japanners gekozen voor een complexer systeem in de TS-040. De voorwielen doen nu ook mee en worden aangedreven door een aparte elektromotor. De 3,7 liter atmosferische benzinemotor met 520 pk wordt aan de achteras geassisteerd door een andere elektromotor. Toyota geeft de remenergie terug aan het systeem via condensatoren. De twee elektromotoren samen leveren 480 pk, zodat de auto als geheel zo'n 1.000 pk ter beschikking heeft. Met deze opzet valt Toyota in de categorie van 6 megajoule per ronde.



Bij Audi lijkt op het eerste gezicht het minst veranderd. De V6 diesel met enkele turbo is vergroot van 3,7 naar 4 liter. Belangrijk is dat de turbodruk vanaf dit jaar hoger mag zijn. Tot dusver was die voor dieselmotoren begrensd op 2,8 bar en nu mag dat maximaal 4 bar zijn. Het resultaat is 537 pk en ruim 800 Nm koppel. De elektromotor op de vooras krijgt zijn energie als vanouds via een vliegwiel dat de energie opslaat tijdens het remmen. Audi heeft gekozen voor de 2 megajoule klasse.
In vergelijking met vorig jaar zijn de auto's 10 centimeter smaller en twee centimeter hoger. Ook de banden zijn smaller. Het hele pakket aan wijzigingen leidt ertoe dat Audi en Toyota compleet nieuwe auto's hebben moeten ontwikkelen.


Met drie kansrijke teams aan de top van het veld belooft de 24 Uur van Le Mans
een spannende wedstrijd te worden. Weten Toyota en Porsche de hegemonie
van de Audi R18 e-tron quattro (foto) te doorbreken?
Door de grote verschillen in karakteristiek tussen de auto's is geen van de drie LMP1-toppers de gedoodverfde favoriet. Audi kan natuurlijk bogen op meer dan een decennium Le Mans ervaring. Maar dit jaar is het alweer de derde keer dat Toyota meedoet. En vergeet niet dat de Japanners zich al eens eerder aan de Franse klassieker waagden, in 1998 en 1999 met de Toyota GT-One ofwel TS-020. Met 16 overwinningen is Porsche het meest succesvolle automerk op Le Mans. Dat palmares is echter geen garantie voor succes in het eerste jaar dat de Duitsers de draad weer oppakken.

Audi was in elk geval zo sportief om Porsche welkom te heten met onderstaand filmpje. Met drie kansrijke teams aan de top van het veld, hoe verschillend ook, belooft het in ieder geval een spannende wedstrijd te worden.



Gewoonlijk gaat dit blog over klassieke (race)auto's. Eén van bovengenoemde auto's is een potentiële klassieker, want daarvoor staat een overwinning op Le Mans garant.